Mahmut Efe Duygun, Alman Lisesi 10. Sınıf Öğrencisi ve Robotik Takımı olan Kaiser Roboticsen’de proje önderlerinden biri.
Kendisiyle Z Kuşağının çevreye ve geri dönüşüme olan yaklaşımı hakkında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
Geridönüşüm ve Yenilenmiş ürünler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Atıklar çağımızın en büyük problemi. Elimizde olan kaynaklar tükeniyor ve bizler elimizde olan ürünleri bir kez daha kullanılamayacak hale getiriyoruz, geleceğimize zarar veriyoruz. Yenilenmiş ürünlerin ve geri dönüşümün özkaynaklarımızı koruyacağını ve doğanın kurtarıcısı olacağını düşünüyorum
Geri dönüşüm veya Yenilenmiş ürünler için herhangi bir projede yer aldınız mı? Biraz bahseder misiniz?
Tabii, İzmit’teki Exitcom Recycling firmasını birçok kez ziyaret ettim ve bu konuda kendimi ve çevremi bilinçlendirdim. Firmanın sahibi Sayın Murat Ilgar’la da bu konuda neler yapabileceğimiz konusunda fikir alışverişi yaptık.
Türkiye’de Geri dönüşüm iyi bir şekilde uygulanıyor mu?
Hayır, kesinlikle uygulanmıyor. Bunun en bariz örneği ise hala sokaklarda ve caddelerde kocaman çöp kutularının bulunması ve farklı türlerdeki atıkların beraber çöpe atılmasıdır.
Geri Dönüşüm ile alakalı etrafınızdaki gençler ne kadar şey biliyor?
Aslında herkesin kafasında bi fikir oluştu, fakat kimse bu doğrultuda bişeyler yapmak istemiyor. Henüz geri dönüşümün öneminin yeteri kadar kavranmadığını düşünüyorum.
Geri dönüşüm farkındalığının arttırılması için neler yapılmalı?
Bu soruya sokaklardaki büyük konteynırların sayısı azaltılabilir demekle başlamak istiyorum. Ayrıca Okullarda ekoloji, geri dönüşüm dersinin verilmeye başlanabilir. İnsanlara geri dönüşüm olmadığı takdirde neler yaşanacağı bi animasyonla anlatılır ve bu kamu spotu olarak yayınlanabilir. Bunun gibi birçok farklı proje elbette yapılabilir.