İlk olarak 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde ilan edilen Dünya Çevre Günü, Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan kararla resmiyet kazanmıştır.
Dünya genelinde iklim krizi ve küresel ısınma ciddi bir boyut kazandıkça her yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü daha da önemli hale gelir. Dört bir yanda çevre için aynı amaç uğruna bir araya gelen insanlar iyileştirmeler adına önemli adım atarlar. Çevre koruma bilincinin üst düzeye çıktığı bu günde çevre sorunlarına da dikkat çekilir.
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün Amacı Nedir?
5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri ile özellikle pandemi döneminde doğa için çeşitli faaliyetlerin yürütülmesi gerekliliği görülmüştür. Doğanın iyileşmesi ve kendine gelmesi amacıyla düzenlenen etkinlikler çevreye zarar veren etkenlerin tespit edilerek ortadan kaldırılmasını hedef alır. Doğanın korunması için bilinçlenmeyi sağlayan çalışmalar çoğu insanın harekete geçmesini sağlar.
Dünya Çevre Günü’nde Ne Yapılır?
· Çöpler biriktirilmeden kaldırılmalı,
· Su tasarrufu sağlanmalı, diş fırçalarken su açık bırakılmamalı,
· Atıkların sulara karışması önlenmeli,
· Yakıtların tam şekilde yakılması sağlanmalı,
· Alışverişlerde bez çantalar tercih edilmeli,
Çevreyi Korumak için Öneriler
Çevre günü amacıyla düzenlenen kampanyalara dahil olmak ya da bu tür organizasyonlara bağışta bulunmak da faydalı sonuçlar verecektir. Yapılacak tüm çalışmalar gelecek kuşaklara örnek olacaktır.
Özellikle son dönemlerde sürdürülebilir yaşam tarzı daha da yaygın hale gelmiş olup bu amaçla pek çok yerde sempozyum, seminer, eğitim programları vb. faaliyetler yürütülür. Çevresel etkinlikleri ve programları daha fazla kişiye ulaştırmak adına sosyal medya kullanımı da her zaman önemli bir araç olacaktır.